ALGEMENE INFORMATIE OVER ZONNEWARMTE.

          Priser på
           Waarom zijn zonnewarmtesystemen zo effectief voor ontvochtiging en ventilatie.

Zonnewarmtesystemen zijn in het bijzonder zo geschikt voor ontvochtiging en ventilatie, omdat ze zorgen voor droge en enigszins warme lucht, waar buiten het zomerseizoen erg veel behoefte aan is. Dat geldt ook voor woonhuizen, waar men een beter leefklimaat wil hebben.
Zonnewarmte is uitermate geschikt voor ontvochtiging en ventilatie van zomerhuizen, schuurtjes, kelders, garages, werkplaatsen, en overige gebouwen , die enigszins warm en droog moeten blijven.

De zon schijnt gemiddeld meer dan 2 uur per dag buiten het zomerseizoen. Dat betekent, dat met dit systeem het huis dagelijks minstens 2 uur wordt geventileerd, hetgeen ruim voldoende is om een vakantiehuis droog en enigszins warm te houden, en om een woonhuis een gezond leefklimaat te geven.

Recreatiewoningen en zomerhuizen kunnen in de regel goed vorstvrij gehouden worden.
Een zonnewarmte-systeem geeft ca. 160 m3 droge, frisse en opgewarmde lucht per uur.

In de donkere wintermaanden is er niet zoveel warmte om door

zonnepanelen opgevangen te worden. Maar er komt wel ruim voldoende energie van de zon om de ventilator, die door een zonnecel wordt aangedreven, in werking te stellen, zodat er toch droge en enigszins opgewarmde lucht in huis wordt geblazen.

De meeste warmte komt hoofdzakelijk in het huis door passieve zonnewarmte, bijv. door ramen op het zuiden.

 
   Luftsolvarme

Een serre op het zuiden is in principe een grote zonnewarmte-collector, en de zonnewarmte kan met een ventilator-systeem op zonne-energie benut worden om het hele huis te verwarmen.

Door een raam van 1m2 op het zuiden komt ongeveer evenveel warmte in huis als via een zonnepaneel van 1 m2. Dus de ramen op het zuiden leveren in de regel meer warmte dan een zonnepaneel kan geven.

Waar het meest behoefte aan is, is dat een grote hoeveelheid droge en frisse lucht in het huis geblazen wordt. Het meest effectief is het, als de lucht ook enigszins opgewarmd is.

Omdat dit systeem uitsluitend op zonne-energie werkt, kan het alleen maar functioneren als de er voldoende zon is. Wanneer de zon schijnt, is er meestal een lage luchtvochtigheid. Dus blaast er altijd droge, en enigszins opgewarmde lucht naar binnen.

Op dagen met grauw en vochtig weer werkt de ventilator niet, dus er wordt nooit vochtige, koude lucht het huis ingeblazen. Als er een grote hoeveelheid droge en verwarmde lucht naar binnen wordt geblazen, vermindert de luchtvochtigheid in huis.

In een onverwarmd zomerhuis komt de warmte van de zon door de ramen aan de zuidkant binnen. De zonnecel zorgt ervoor dat de ventilator een heleboel droge, frisse en warme lucht het huis inblaast, en dat de oude en vochtige lucht wordt samengeperst en door ventilatieroosters of door kieren e.d. wordt verdreven.

Deze combinatie van zonnewarmte en ventilatie, geeft een prima binnenklimaat in huis, met een lage luchtvochtigheid, dus zowel de ongewenste geuren als de schimmelvorming verdwijnen. Het huis is ook beter en sneller te verwarmen, wanneer er goede, gezonde en droge lucht in huis is.
 

 

 

 

 
 
 
 
 
 
^Top 

 

Montage op

 

SolarMagic voordelen

 

 

Principe tekening

SolarMagic.nl - Tel.06 5285 3743.  E-mail: contact@solarmagic.nl - Copyright © 2010 SolarMagic.nl              HK DESIGN